Gjilan.AL

G-Lan City

“Vuçiq do ta prezantojë si fitore kapitullimin në veri të Kosovës”

Vuçiq është mjeshtër i krijimit të problemeve, të cilat më vonë i paraqet si (mos)veprime të huaja që duhet të përpiqet t’i zhbëjë”.

Për të mbajtur kontrollin mbi popullin serb në Kosovë, por edhe për paraqitjen në pjesën tjetër të Serbisë se ai ende po e mbron Kosovën, ndoshta në një lloj marrëveshjeje me Brukselin dhe Prishtinën, ai po krijon në mënyrë të përhershme kriza nga të cilat Serbët, me Iluzioni i mbajtjes së vijës mbrojtëse, si rregull del me dëmtime të reja. Tani, pas “bojkotit heroik” të zgjedhjeve në Kosovë, Prishtina do ta instalojë pushtetin e saj në nivel komunal në veri të Kosovës pa asnjë legjitimitet”, tha për Danas analisti politik Dragomir Angelkoviq.

Kjo, thotë ai, nuk do të kishte ndodhur nëse regjimi i Beogradit nuk do të kishte ndjekur për vite me radhë një politikë të papërgjegjshme kombëtare. Dhe, sigurisht, e gjithë kjo do ta thellojë agoninë e popullit serb, të cilin, ndoshta në frymën e praktikës së “dahijes” turke, do të përpiqet ta sundojë me pushtim.

“Kjo do ta intensifikojë luftën retorike mes Beogradit dhe Prishtinës, por ne nuk do të përfitojmë prej saj”, përfundon Angjelkoviq.

Serbët në veri të Kosovës kishin një autoritet lokal të paprekshëm para nënshkrimit të Marrëveshjes së Brukselit nga themelimi, në të cilin presidenti aktual i Serbisë tashmë ka marrë një rol kyç, dhe më pas në vitin 2013 filloi procesi i shfuqizimit të institucioneve serbe dhe integrimit të popullit atje në sistemin e Kosovës. /Gazeta inFokus/