Gjilan.AL

G-Lan City

Studimi i ri zbulon dy faktorë rreziku që rrisin shanset e osteoartritit me 115% të mundësisë

Shkencëtarët e Stanford Medicine kanë zbuluar se çfarë mund ta bëjë një person jashtëzakonisht më të prirur për të zhvilluar osteoartriti.

Dr. Matthew Baker, asistent profesor i imunologjisë dhe reumatologjisë theksoi lidhjen midis astmës, ekzemës dhe osteoartritit, shkruan Express.co.uk përcjell Gazeta Shneta.

Hulumtimet e mëparshme treguan për shfaqjen e osteoartritit për shkak të inflamacionit alergjik, të cilin Dr. Baker e hulumtoi më tej.

Krahas studiuesve të tjerë, Dr. Baker hetoi të dhënat e pretendimeve në mënyrë retroaktive për të gjurmuar personat me sëmundje atopike, të tilla si astma dhe ekzema.

Gjetjet sugjeruan se njerëzit e diagnostikuar me astmë ose ekzemë kishin më shumë gjasa të zhvillonin osteoartrit në vitet e mëvonshme.

Në fakt, autorët vunë në dukje se nëse një pacient kishte astmë ose ekzemë, kishte 58 për qind rritje të rrezikut të zhvillimit të osteoartritit gjatë 10 viteve.

Nëse një pacient kishte astmë dhe ekzemë, rreziku rritej në 115 për qind.

Dr. Baker tha se: “Gjetjet tona ofrojnë bazën për studimet e ardhshme ndërhyrëse që mund të identifikojnë trajtimin e parë për të zvogëluar përparimin e osteoartritit.”

Faktorët e rrezikut të osteoartritit

Ekzistojnë disa faktorë rreziku të pamodifikueshëm për zhvillimin e osteoartritit, siç është mosha e vjetër.

Klinika Mayo gjithashtu theksoi se gjenetika, lëndimet e kyçeve dhe stresi i përsëritur në nyje mund të çojnë në këtë gjendje.

“Edhe dëmtimet që kanë ndodhur shumë vite më parë dhe në dukje të shëruara mund të rrisin rrezikun e osteoartritit”, thekson Klinika Mayo.

Punimi hulumtues u botua të hënën, më 27 mars në revistën Annals of the Reumatic Diseases. /Gazeta Shneta/

The post Studimi i ri zbulon dy faktorë rreziku që rrisin shanset e osteoartritit me 115% të mundësisë appeared first on Gazeta Shneta.