Gjilan.AL

G-Lan City

Studim: A mundet ftohja e zakonshme t’u japë fëmijëve imunitet kundër COVID-19?

Pse fëmijët kanë më pak gjasa të sëmuren rëndë me COVID në krahasim me të rriturit nuk është e qartë.

Disa kanë sugjeruar se mund të jetë për shkak se fëmijët kanë më pak gjasa të kenë sëmundje, të tilla si diabeti i tipit 2 dhe presioni i lartë i gjakut, që dihet se lidhen me COVID-in më të rëndë, shkruan burimi The Conversation përcjell Gazeta Shneta.

Të tjerë kanë sugjeruar se mund të jetë për shkak të një ndryshimi në receptorët ACE2 tek fëmijët – receptorët ACE2 janë rruga përmes së cilës virusi hyn në qelizat tona.

Disa shkencëtarë kanë sugjeruar gjithashtu se fëmijët mund të kenë një nivel më të lartë të imunitetit ekzistues ndaj COVID në krahasim me të rriturit.

Në veçanti, ky imunitet mendohet se vjen nga qelizat T të kujtesës (qelizat imune që ndihmojnë trupin tuaj të kujtojë mikrobet pushtuese dhe t’i shkatërrojë ato) të krijuara nga ftohjet e zakonshme – disa prej të cilave shkaktohen nga koronaviruset.

Studiuesit kanë vënë në provë këtë teori në një studim të fundit.

Ata zbuluan se qelizat T të aktivizuara më parë nga një koronavirus që shkakton ftohjen e zakonshme njohin SARS-CoV-2 (virusin që shkakton COVID) te fëmijët. Dhe këto përgjigje ranë me rritjen e moshës së fëmijëve. /Gazeta Shneta/

 

The post Studim: A mundet ftohja e zakonshme t’u japë fëmijëve imunitet kundër COVID-19? appeared first on Gazeta Shneta.