Gjilan.AL

G-Lan City

Siria dhe Turqia në rrezik për një krizë të dytë shëndetësore, thotë OBSh-ja

Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se po e rrit përgjigjen e saj në Siri dhe Turqi sepse sëmundjet tashmë të pranishme, veçanërisht në Siri, do të përforcohen, duke përfshirë kolerën dhe sëmundjet e frymëmarrjes.

“Ka një krizë shëndetësore dytësore që shfaqet pas kësaj, pasi rreziqet themelore shëndetësore ka të ngjarë të përkeqësohen. E kam fjalën veçanërisht për rastin e Sirisë – sëmundjet diarreike, duke përfshirë kolerën, sëmundjet e frymëmarrjes, traumat dhe paaftësinë fizike dhe mendore, infeksionin sekondar të plagës etj. dhe përkeqësimin e kushteve kronike, sëmundjet jo transmetuese, për shkak të ndërprerjeve të vazhdimësisë së kujdesit dhe kapacitetit për të trajtuar çështjet e vazhdueshme të rregullta shëndetësore dhe siç e kam parë vetë, këto kapacitete janë prekur rëndë për shkak të krizës komplekse të gjatë para ekzistuese”, tha zyrtari i lartë i urgjencës i OBSh-së, Dr. Adelheid Marschang.

Robert Holden, menaxher i incidenteve i OBSh-së për reagimin ndaj tërmetit, tha se fokusi në Turqi dhe Siri është të sigurohet që “ata që i mbijetuan fatkeqësisë fillestare të vazhdojnë të mbijetojnë në vazhdim”.

“Ne kemi një fatkeqësi në shkallë të madhe që po shpaloset mbi ne me një shtrirje të madhe gjeografike. Ne kemi shumë njerëz që kanë mbijetuar tani në natyrë dhe në kushte të përkeqësuara dhe të tmerrshme. Kemi ndërprerje të mëdha në furnizimin bazë me ujë; kemi ndërprerje të mëdha në karburant, furnizim me energji elektrike. Ne jemi në rrezik real të shohim një fatkeqësi dytësore e cila mund të shkaktojë dëm për më shumë njerëz sesa fatkeqësia fillestare nëse nuk lëvizim me të njëjtin ritëm dhe intensitet siç po bëjmë në anën e kërkim-shpëtimit”, tha ai.

“Ne duhet të sigurojmë që njerëzit të kenë elementet bazë për të mbijetuar në këtë periudhë të ardhshme”, shtoi ai.

The post Siria dhe Turqia në rrezik për një krizë të dytë shëndetësore, thotë OBSh-ja appeared first on Klan Kosova.

[#item_full_content]