Gjilan.AL

G-Lan City

Pse skenari i ‘Chinatown’ konsiderohet si më i miri i shkruar ndonjëherë?

Megjithëse filmi i Affleck-ut mund të rezultojë përfundimisht si një viktimë tjetër e hitit që kinemaja ka marrë nga pandemia, fakti që madje u hodh në diskutim një film “Making of Chinatown” është një dëshmi e statusit të qëndrueshëm, në të vërtetë pothuajse mitologjik të filmit. Por pse? Chinatown, në përgjithësi, dhe skenari i tij ende vijnë me shumë magjepsje, në atë masë që jo vetëm që prodhohen libra dhe ndoshta filma rreth tij, por ai konsiderohet gjerësisht si skenari më i madh i shkruar ndonjëherë.

Epo, këtu janë disa nga arsyet pse.

Një Nostalgji për Kinemanë (Veçanërisht Kinema e Madhe)

Një pjesë e madhe e magjepsjes me skenarët dhe filmat si Citizen Kane , The Godfather dhe Chinatown është padyshim një nostalgji për vetë kinemanë dhe fuqinë – ekonomike dhe kulturore – që kishte dikur. Titulli (dhe në të vërtetë nëntitulli) i librit të Wasson, The Big Goodbye: Chinatown and the Last Years of Hollywood , mishëron atë nostalgji për një kohë kur kinemaja ishte fjalë për fjalë shfaqja më e madhe në tokë dhe filma të tillë si Chinatown mund të ishin jo vetëm kuti të mëdha – suksese zyre por kryevepra artistike. 

Wasson e identifikon në mënyrë efektive Chinatown si filmin e fundit me të vërtetë madhështor të epokës së dytë të artë të Hollivudit, i cili zgjati afërsisht nga fundi i viteve 1960 deri në fund të viteve 1970. Megjithëse filma të tjerë të mëdhenj të Hollivudit u realizuan në gjysmën e dytë të viteve 1970, si The Deerhunter (1978), Apocalypse Now (1979) dhe Being There(1980), Wasson ndoshta ka të drejtë se mesi i viteve 1970 ishte kulmi i kësaj epoke të dytë të artë të filmave amerikanë (epoka e parë e artë ka ardhur afërsisht midis viteve 1940 dhe 1960 dhe kështu ka zgjatur shumë më gjatë se e dyta). Sigurisht që ishte kulmi për skenarin, me 1974 që zë të njëjtin vend në historinë e skenarit të Hollivudit që zë viti 1939 në historinë e filmave të Hollivudit në përgjithësi, pra kulmin e tij. 

Pra, siç sugjeron titulli (dhe nëntitulli) i librit të Wasson, një pjesë e adhurimit të Chinatown është magjepsja për atë periudhë të jashtëzakonshme në kinemanë amerikane, kur buxhete të mëdha u përdorën jo për të bërë filma superheronjsh (siç ndodh pa ndryshim tani), por serioze. , filma komplekse, të rritur për Amerikën dhe obsesionet e saj binjake me paranë dhe pushtetin. Gati gjysmë shekulli më pas, është e diskutueshme që vetëm Holy Trinity of The Wire , The Sopranos dhe Mad Men të TV-së i janë afruar përsëritjes së fuqisë së madhe të tregimit në ekran që arrijnë filmat  Chinatown dhe The Godfather .

Por vetë skenari është një klasik.

Megjithatë, nostalgjia për kinemanë dhe të kaluarën e saj të lavdishme nuk është arsyeja e vetme pse Chinatown dhe skenari i tij nga Robert Towne mbeten kaq të nderuar. Një nostalgji e tillë është një faktor i jashtëm ose i jashtëm; Janë cilësitë e brendshme të vetë skenarit që janë arsyeja kryesore që ai festohet kaq shumë. 

Tre elementët kryesorë të çdo skenari janë komploti, dialogu dhe tema, e cila është në thelb ajo që skenari po përpiqet të thotë – me fjalë të tjera, çfarë do të thotë . Në secilin prej këtyre tre elementeve, Chinatown është i jashtëzakonshëm. 

Cila është komploti i qytetit të Kinës?

Komploti i Chinatown është kompleks; në të vërtetë, është aq kompleks saqë është e dyshimtë që një film kaq kompleks do të realizohej sot. Duke rilexuar skenarin në përgatitje për të shkruar këtë pjesë, u godita përsëri, pasi ishte hera e parë që pashë filmin, nga sa e vështirë është të ndjekësh atë që po ndodh, e lëre më të kuptosh gjithçka që po ndodh. E megjithatë kjo është plotësisht e përshtatshme sepse Chinatown është një film për kompleksitetin dhe sa e vështirë është të kuptosh botën. Siç thotë në mënyrë të famshme Noah Cross, keqbërësi i pjesës: “Ju mund të mendoni se e dini se me çfarë keni të bëni, por më besoni, nuk e dini.” Kjo linjë është pothuajse maksimumi i qytetit të Kinës . 

Megjithatë, ajo është gjithashtu pothuajse maksima e botës moderne. Kompleksiteti i jashtëzakonshëm i marrëdhënieve të globalizuara njerëzore dhe sistemeve ekonomike mund ta bëjë të vështirë, nëse jo të pamundur, identifikimin e shkakut të saktë të çdo gjëje. 

Komploti nominal i Chinatown është se Jake Gittes (një sy privat i luajtur në film nga Jack Nicholson) punësohet nga një grua, znj. Evelyn Mulwray, për të gjetur prova se burri i saj ka një lidhje. Deri më tani, kështu Philip Marlowe, por pothuajse menjëherë, kjo histori zbulohet si një harengë e kuqe sepse zonja e vërtetë Mulwray (e luajtur nga Faye Dunaway) shfaqet në zyrën e Gittes për ta ndëshkuar atë për shpifje ndaj familjes së saj. 

Ky konfigurim fillestar është tipik sesi funksionon i gjithë skenari. Pasi Gittes kupton se është mashtruar, ai vendos të gjejë të vërtetën, gjoja për të shpëtuar reputacionin e tij profesional, por për të kënaqur kureshtjen e tij për atë që ka ndodhur. Gittes (emri i të cilit mund të jetë një lojë në “git”, fjala e vjetër angleze për një person të pakëndshëm ose budalla) bëhet përfaqësuesi i lexuesit të skenarit ose shikuesit të filmit ndërsa zbulon një komplot të ndërlikuar (të cilin Towne gjithmonë këmbënguli bazohej në historinë aktuale të LA) për të përdorur furnizimin e kufizuar me ujë të qytetit për të fituar energji. Megjithatë, përfundimisht bëhet e qartë se ambiciet e Noah Cross janë politike dhe personale dhe se ai duhet ta trajtojë familjen e tij edhe më keq se autoritetet qytetare. 

Çfarë është skenari i Dialogut të qytetit të Kinës?

Elementi i dytë kryesor i çdo skenari është dialogu: çfarë thonë personazhet dhe si shpesh mund të jetë krejtësisht i ndryshëm nga ajo që nënkuptojnë ose bëjnë. Dialogu i Towne në Chinatown është mjeshtëror, duke rikrijuar urtësinë e noireve origjinale të viteve 1940, por duke e përditësuar dhe errësuar atë për të mbuluar tema që nuk do të ishin përfshirë kurrë në ato noire origjinale, pasi ato u konsideruan shumë të diskutueshme ose thjesht tabu. 

Kryesorja në mesin e këtyre subjekteve është inçesti, të cilin Gittes përfundimisht e kupton se është mëkati origjinal i kryer nga Cross para se të fillonte të përdhunonte tokën përreth LA për ujin e saj. Skena e famshme në të cilën zbulohet kjo është tipike e natyrës goditëse të dialogut të lagjes së Kinës , gjë që e bën edhe dialogun e supozuar “të zier të fortë” të noirëve të mëparshëm të duket zemërbutë në krahasim: 

GITTES:

Unë thashë të vërtetën!

EVELYN:

Ajo eshte motra ime. 

Gittes e godet sërish me shuplakë. 

EVELYN (duke vazhduar):

Ajo është vajza ime. 

Gittes e godet sërish me shuplakë. 

EVELYN (duke vazhduar):

Motra ime.

Ai e godet përsëri. 

EVELYN (duke vazhduar):

Vajza ime, motra ime. 

Ai e lidh atë në fund, duke e përplasur në një vazo të lirë kineze e cila thyhet, dhe ajo rrëzohet në divan, duke qarë. 

GITTES:

Thashë se dua të vërtetën. 

EVELYN (pothuajse duke bërtitur):

Ajo është motra ime dhe vajza ime!

Ky shkëmbim mes Gittes dhe Evelyn është më i famshmi në të gjithë skenarin. Megjithatë, e njëjta fuqi, saktësi dhe, për mungesë të një fjale më të mirë, siklet janë të dukshme pothuajse në çdo rresht. Për të dhënë vetëm një shembull, më herët, Evelyn telefonon Gittes-in në zyrën që ndan me dy detektivë të tjerë privatë dhe e pyet: “A je vetëm?” Gittes i përgjigjet menjëherë: “A nuk janë të gjithë?” 

Kjo vërejtje e rastësishme, thuajse e hedhur është e ngjashme me një tjetër vërejtje në dukje të pamend në një film klasik që në fakt përmbledh natyrën e errët të botës që po përshkruhet. Ajo vjen në Get Carter (1971), filmi më i madh britanik i gangsterëve i realizuar ndonjëherë, në të cilin Carter i Michael Caine përballet fillimisht me Eric Paice, një i njohur i vjetër që ai dyshon se ka përfshirë në vdekjen e vëllait të tij. Eriku është aq i tronditur kur e sheh përsëri Carter/Caine pas shumë vitesh, saqë thërret: “O Zot i mirë!”, të cilit Carter/Caine i përgjigjet menjëherë: “A është ai?”

Mësimi për çdo skenarist është të sigurojë që çdo rresht i dialogut të ketë rëndësi. Shkëmbimi famëkeq mes Gittes dhe Evelyn, në të cilin ai mëson të vërtetën për të, festohet si skenar i mrekullueshëm, por po ashtu është edhe shkëmbimi në dukje i rastësishëm, në dukje i parëndësishëm në telefon nga fillimi i historisë. 

Cila është tema e Chinatown ?

Tema është pjesa më sfiduese e çdo skenari për t’u identifikuar, por është padyshim më e rëndësishmja. E thënë thjesht; është ajo për të cilën është në të vërtetë historia – çfarë do të thotë ose çfarë përpiqet të thotë. Dhe tema në Chinatown është po aq e pakapshme sa komploti dhe dialogu i saj. 

Kur Noah Cross i thotë Gittes se nuk e di se me çfarë ka të bëjë, përgjigja e Gittes është udhëzuese. Para se të thotë diçka, drejtimi i ekranit thotë: 

“Kjo e ndalon Gittes. Ai duket se është zbavitur pak nga kjo.”

Ky reagim i pazakontë nxit shkëmbimin e mëposhtëm: 

KRYQI:

Çfarë është kaq qesharake?

GITTES:

Kjo është ajo që DA më thoshte për Chinatown. 

KRYQI:

kishte të drejtë?

GITTES ngre supet.

Ne kurrë nuk e zbulojmë se çfarë ndodhi në lagjen kineze që çoi në largimin e Gittes nga policia dhe duke u bërë një detektiv privat; Gittes e lë të kuptohet vetëm më vonë kur sugjeron se ishte përpjekur të bënte të drejtën nga dikush, por vetëm përfundoi duke i bërë keq. Robert towne tha se kjo ishte tema e vërtetë e Chinatown : pamundësia për të bërë mirë në një botë thellësisht të papërsosur. Kjo është një botë larg optimizmit dhe shpresës së temave të shumicës së filmave, veçanërisht atyre të realizuara në Hollywood.

Skenari The Afterlife of the Chinatown

Siç vërteton libri i Wasson dhe përshtatja e tij e përfolur në ekran, Chinatown ka pasur një jetë të mrekullueshme të përtejme. Më shumë se 15 vjet më vonë, një vazhdim i quajtur The Two Jakes (1990) ribashkoi shumicën e lojtarëve kryesorë nga origjinali. Megjithatë, The Two Jakes ishte një dështim krijues dhe komercial, në të njëjtën mënyrë si The Godfather Part III një vit më vonë. Por, ashtu si me The Goodfather (Pjesa I dhe II) , dështimi i vazhdimit ka bërë pak për të dëmtuar reputacionin e Chinatown . 

Në librin e tij, Wasson argumenton se Roman Polanski drejtoi Chinatown dhe rishkruan skenarin origjinal të Towne. Në veçanti, Polanski këmbënguli për një fund shumë më të errët nga sa kishte parashikuar fillimisht Towne. Towne kishte dashur diçka të përafërt me një fund të lumtur, por kjo nuk do të zgjidhej me Polanski, i cili kishte pësuar “Tragjedinë e tij LA” në vitin 1968 kur gruaja e tij shtatzënë, Sharon Tate, u vra nga anëtarët e familjes Manson. Pasi kishte përjetuar vetë një krim kaq të tmerrshëm, Polanski e dinte se nuk mund të kishte shpëtim për Evelyn, një tjetër e pafajshme në një qytet plot me mëkate. Ai e rishkruajti fundin për ta pasqyruar atë.

Autorësia e skenarëve më të mëdhenj, nga Citizen Kane në Chinatown , është pothuajse gjithmonë e kontestuar ashpër, duke dëshmuar se linja e vjetër për biznesin muzikor – “Ku ka një hit, ka një shkrim!” – është po aq e vërtetë për biznesin e filmit. Por në fund të fundit, kush ka shkruar atë që është më pak e rëndësishme se ajo që është shkruar. Chinatown mund të mos jetë skenari më i mirë i shkruar ndonjëherë, por, për të përshtatur një linjë të famshme të të madhit Brian Clough, kur ai u pyet se ku e renditi veten në mesin e menaxherëve të futbollit, është “në krye”. /thescriptLab/ KultPlus.com

The post Pse skenari i ‘Chinatown’ konsiderohet si më i miri i shkruar ndonjëherë? appeared first on KultPlus.