Gjilan.AL

G-Lan City

Personi i pestë i shëruar nga HIV pas transplantimit të qelizave staminale

Shkencëtarët njoftuan kohët e fundit se një burrë 53-vjeçar në Gjermani – i referuar si “pacienti i Dusseldorf-it” – është shëruar nga HIV. Ky është personi i pestë i shëruar nga sëmundja pas transplantimit të qelizave staminale për trajtimin e kancerit.

Sipas një raporti të vitit 2019, në vitin 2013, “pacienti nga Dusseldorf” mori një transplantim të qelizave staminale për leuçemi nga donatorë me një mutacion gjenik rezistent ndaj virusit të mungesës së imunitetit të njeriut (HIV).

Ky mutacion gjenetik CCR5 Delta 32 – pengon aftësinë e HIV-it për të infiltruar qelizat imune dhe është i pranishëm në vetëm 1% të popullsisë – kryesisht njerëzit me origjinë evropiane, shkruan Health News përcjell Gazeta Shneta.

Në një përmbledhje komunikimi të botuar më 20 shkurt në revistën ‘Nature Medicine’, shkencëtarët vërejnë se pas katër vjetësh që nuk kishte marrë barna për HIV-in, burri ende nuk ka HIV të zbulueshëm në trupin e tij.

Studiuesit thonë gjithashtu se pavarësisht gjurmëve sporadike të ADN-së së HIV-it në mostrat e indeve, ata nuk gjetën prova të riprodhimit viral kur testuan mostrat e ADN-së në minj.

Ky rast i fundit vjen pasi një pacient në organizatën e kërkimit dhe trajtimit ‘City of Hope’ u çlirua nga HIV pasi iu nënshtrua një trajtimi të ngjashëm të transplantit të qelizave staminale për leuçeminë.

Megjithatë, transplantet e qelizave staminale – të quajtura gjithashtu transplante të palcës së eshtrave – mbartin rreziqe të konsiderueshme të komplikimeve, duke përfshirë infeksionet, aneminë nga mungesa e hekurit dhe rreziqet e gjakderdhjes.

Këto komplikime janë kryesisht për shkak të barnave të kimioterapisë që përdoren për të vrarë qelizat e kancerit përpara se të ndodhë transplantimi i qelizave burimore.

Megjithatë, studiuesit sugjerojnë se rezultatet e arritura me “pacientin e Dusseldorfit” ofrojnë prova të forta se transplantet e qelizave staminale duke përdorur donatorët CCR5 Delta 32 shërojnë HIV-in dhe gjenerojnë njohuri të vlefshme që shpresojmë të udhëheqin strategjitë e ardhshme të kurimit të HIV-it.

Ata gjithashtu vërejnë se zgjerimi i kësaj qasjeje mund të mbajë premtimin për një kurë HIV jashtë trajtimeve të kancerit.

Megjithëse mjekimi për HIV mund t’i ndihmojë njerëzit me këtë gjendje të jetojnë jetë të gjatë dhe të shëndetshme, ai nuk mund ta çrrënjosë plotësisht virusin në trup.

Prandaj, nëse shkencëtarët mund të zhvillojnë me sukses një strategji trajtimi kurativ bazuar në qelizat staminale CCR5 Delta 32, ajo potencialisht mund të çlirojë afërsisht 38.4 milionë njerëz në mbarë botën nga HIV. /Gazeta Shneta/

The post Personi i pestë i shëruar nga HIV pas transplantimit të qelizave staminale appeared first on Gazeta Shneta.