Gjilan.AL

G-Lan City

Përshkallëzimi i tensioneve Uashington-Pekin, qeveria kineze ndalon amerikanët të largohen nga vendi

Qeveria kineze po ndalon gjithnjë e më shumë njerëzit, përfshirë drejtuesit e huaj, të largohen nga vendi, sipas një raporti për të drejtat e njeriut.

Përqendrimi në ndalesat e daljes vjen pasi tensionet Kinë-SHBA janë rritur mbi mosmarrëveshjet tregtare dhe sigurie dhe bie ndesh me mesazhin e Kinës se po hapet ndaj investimeve dhe udhëtimeve jashtë shtetit pas izolimit të kufizimeve të saj Covid.

Shumë shtetas kinezë dhe të huaj janë kapur nga ndalimet e daljes, sipas raportit nga grupi i të drejtave Safeguard Defenders, ndërsa një analizë e ‘Reuters’ ka gjetur një rritje të dukshme në çështjet gjyqësore që përfshijnë ndalime të tilla në vitet e fundit.

Grupet e bizneseve të huaja po shprehin shqetësimin për trendin, duke e quajtur atë një mesazh tronditës pasi autoritetet thonë se vendi është i hapur për biznes pas tre vitesh kufizime të rrepta Covid-19.

“Që kur Xi Jinping mori pushtetin në vitin 2012, Kina ka zgjeruar peizazhin ligjor për ndalimet e daljes dhe i ka përdorur gjithnjë e më shumë ato, ndonjëherë jashtë justifikimit ligjor”, thuhet në raportin e Safeguard Defenders.

Grupi vlerëson se “dhjetëra mijëra” shtetas kinezë janë të ndaluar të largohen. Ai citon gjithashtu një punim akademik të vitit 2022 që zbuloi 128 raste të të huajve që u ndaluan daljet midis 1995 dhe 2019, duke përfshirë 29 amerikanë dhe 44 kanadezë. /Syri/