Gjilan.AL

G-Lan City

Numri i lartë i polenit pranveror mund të rrisë rastet me COVID-19, paralajmërojnë ekspertët

Një mars i lagësht dhe ngrohja globale nënkuptojnë se britanikët po përballen me një rrezik të shtuar të Covid-19 këtë pranverë, paralajmëroi një profesionist shëndetësor.

Faktorët e dyfishtë si moti i lagësht dhe ngrohja globale rrit rrezikun e numrit të lartë të polenit këtë prill, shkruan burimi Express.co.uk përcjell Gazeta Shneta.

Dr. Avinash Hari Narayanan, drejtues klinik në Laboratorin Mjekësor të Londrës, tha se mund të hasim “numërim më të lartë të polenit se normalja”.

Pas kushteve të motit “të pafat”, rinitisi alergjik mund të fillojnë më herët, krahas alergjive të tjera të pranverës.

“Ka prova bindëse se mund të krijojë stuhinë e përsosur, duke rezultuar në rritje të infeksioneve Covid,” tha Dr. Narayanan.

“Ngrohja globale po çon në një sezon të hershëm, më të gjatë, të polenit pranveror këtu në Mbretërinë e Bashkuar”, shpjegoi ai.

“Zyra Met ka paralajmëruar se ndryshimet në temperaturë dhe reshje mund të zgjasin sezonin e polenit në Mbretërinë e Bashkuar dhe potencialisht të rrisin përqendrimet e polenit në atmosferë”.

Dr. Narayanan paralajmëroi: “Shenjat e hershme janë ogurzi, me muajin mars që ka qenë kaq i lagësht”.

Për sa i përket rrezikut të rritur të Covid-19, Dr. Narayanan iu referua një artikulli të vitit 2021 të botuar në Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Studiuesit “zbuluan se përqendrimet më të larta të polenit në ajër lidhen me rritjen e shkallës së infeksionit Covid-19″.

Dr. Narayanan tha se: “Hulumtimi u shtri në 31 vende dhe paraqet të dhënat më të plota në këtë fushë kërkimore.”

Kjo dukuri është “njohur për një kohë të gjatë që ekspozimi ndaj polenit të ajrit rrit ndjeshmërinë ndaj infeksioneve virale të frymëmarrjes”. /Gazeta Shneta/

 

The post Numri i lartë i polenit pranveror mund të rrisë rastet me COVID-19, paralajmërojnë ekspertët appeared first on Gazeta Shneta.