Gjilan.AL

G-Lan City

Një nga qytetet më të shtrenjta në botë rrit pagën minimale me 32 cent

Hong Kongu është vendosur në fokus të mediave ndërkombëtare, për shkak të vendimit për të rritur pagën me 32 cent për orë. Pra nga 4.78 $ që ishte ora, tashmë është 5.1$. Hong Kongu është një nga qytetet më të shtrenjta në botë, me tregun e banesave më pak të përballueshme në planet dhe hapësirat e parkimit që mund të shkojnë për gati një milion dollarë secila.

Pra, kur qeveria e Hong Kongut ngriti pagën minimale me 32 cent të hënën, aktivistët dhe punonjësit e komunitetit ishin të ashpër në përgjigjen e tyre.

Paga e re minimale tani qëndron në 40 dollarë Hong Kong (5,1 dollarë) në orë, nga 37.5 dollarë të mëparshme të Hong Kongut (4.78 dollarë) në orë.

Paga minimale, e vendosur për herë të parë në vitin 2011, supozohet të rishikohet çdo dy vjet – por ajo u ngrit me normën e mëparshme në 2021 për shkak të ekonomisë së qytetit të goditur nga Covid, me autoritetet në atë kohë që argumentonin se një rritje pagash do të vendoste ” presion shtesë mbi sipërmarrjet” dhe rrezikojnë uljen e vendeve të punës me paga të ulëta. Në vitin 2022, ajo u bashkua me Los Anxhelosin për vendin e katërt në Indeksin Botëror të Kostos së Jetesës, të lëshuar nga Njësia e Inteligjencës Economist (EIU). Nju Jorku, Singapori dhe Tel Avivi janë në tre vendet e para.

Për krahasim, Nju Jorku ka një pagë minimale prej 15 dollarë në orë, dhe Los Angeles ka 16.78 dollarë në orë; Tel Aviv varion nga 8.27 dollarë në 8.45 dollarë në orë në varësi të orëve totale të punës. Singapori ofron paga minimale të ndryshme në varësi të sektorit, të zbatueshme vetëm për qytetarët dhe banorët e përhershëm. /NOA/