Gjilan.AL

G-Lan City

Një klasë e re barnash mund të parandalojë variantet rezistente ndaj COVID-19, zbulon studimi i ri

Evolucioni i vazhdueshëm i varianteve të reja të COVID-19 e bën kritike për mjekët që të kenë terapi të shumta në arsenalin e tyre për trajtimin e infeksioneve rezistente ndaj ilaçeve.

Studiuesit kanë zbuluar tani se një klasë e re e barnave orale që vepron drejtpërdrejt në qelizat njerëzore mund të pengojë një gamë të ndryshme të shtameve patogjene SARS-CoV-2, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

Në studimin e tyre të sapo publikuar, ekipi gjeti një mekanizëm të ri përmes të cilit gjeni që shpreh enzimën konvertuese të angiotenzinës-2 (ACE-2) – receptori qelizor me të cilin SARS-CoV-2 lidhet në mënyrë që të mund të hyjë dhe të infektojë qelizën- është i ndezur.

Ata zbuluan gjithashtu se një klasë e barnave orale aktualisht në prova klinike njerëzore mund të bllokojë këtë rrugë dhe potencialisht të jetë një hap terapeutik për të gjitha variantet e SARS-CoV-2, si dhe për çdo virus të ri të ngjashëm me SARS-in.

Ekipi publikoi gjetjet e tij në revistën Nature Genetics.

“Për shkak të varianteve rezistente ndaj ilaçeve, ne jemi vetëm me një ilaç, Paxlovid, sa i përket opsioneve tona orale,” thotë Dr. Craig Wilen, profesor i asociuar i mjekësisë laboratorike dhe imunobiologjisë në Yale.

“Synimi i këtyre komplekseve kryesore rregullatore plotëson qasjet ekzistuese dhe plotëson nevojën për një klasë të re ilaçesh që mund të shfrytëzohet për të ndihmuar në luftimin e rezistencës ndaj ilaçeve dhe infeksionit.”

Në kohën kur studiuesit filluan punën e tyre bashkëpunuese, Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (FDA), kishte autorizuar gjashtë trajtime me antitrupa monoklonale për përdorim urgjent, megjithatë asnjë nga këto trajtime nuk funksionon kundër varianteve më të reja të Omicron.

Kjo i lë mjekët me remdesivir, i cili mund të administrohet vetëm përmes rrugës intravenoze IV, duke kufizuar përdorimin e tij; molnupiravir, një ilaç oral që funksionon në mënyrë të ngjashme me remdesivir, por ka vetëm 30 për qind efikasitet; dhe Paxlovid, një antiviral oral që vepron duke frenuar proteazën virale.

Paxlovid, sipas Dr. Wilen, është shtylla kryesore e trajtimit aktual.

“Është një ilaç i shkëlqyeshëm që funksionon mirë, por ka pasur një rezistencë ndaj ilaçeve në zhvillim”, thotë ai.

“Dhe aktualisht, ky është i vetmi ilaç në kutinë tonë të veglave që mund ta japim si formë orale.”

Zvogëlimi i trajtimeve efektive thekson më tej nevojën kritike për një klasë të re barnash për t’u shtuar në kutinë e mjeteve, dhe në mënyrë ideale, ato që janë më pak të ndjeshme ndaj mekanizmave të rezistencës me veprim të shpejtë.

Së pari, ekipi zbuloi se ndërprerja e komplekseve mSWI/SNF parandalonte hyrjen e viruseve në qelizat njerëzore.

Për shkak se mSWI/SNF dihet se rregullon ndezjen dhe fiken e gjeneve, ata më pas supozuan se mund të luajë një rol edhe në aktivizimin e receptorit ACE-2.

Më pas, zbuluan mekanizmin e tij: mSWI/SNF lidhet me një proteinë tjetër të quajtur HNF1A, një faktor transkriptimi, i cili e drejton atë në gjenin që kodon ACE-2.

Me ndërprerjen e komplekseve mSWI/SNF, qeliza nuk mund të prodhonte më ACE-2 dhe u bë rezistente ndaj infeksionit nga çdo virus që përdor atë receptor. Kjo përfshin shumë koronaviruse.

Dr. Wilen beson se medikamentet në këto prova klinike potencialisht mund të ripërdoren për të frenuar si koronaviruset aktuale ashtu edhe ato të ardhshme.

COVID-19 nuk do të jetë shpërthimi i fundit i rëndë viral. Laboratori i Wilen studion koronaviruset që qarkullojnë te lakuriqët e egër, të cilët ai beson se përbëjnë rrezikun më të lartë për infektimin e njerëzve dhe shkaktimin e pandemisë së ardhshme.

Shumë prej këtyre viruseve përdorin ACE-2 si receptor, që do të thotë se ky studim i ri mund të mbajë çelësin për ngadalësimin ose ndalimin e shpërthimit të ardhshëm.

“Ne do të kemi një tjetër pandemi, qoftë pas disa vitesh apo një dekade. Dhe ne nuk jemi të përgatitur për të,” thotë ai.

“Mënyra më e mirë për t’u përgatitur është të kemi sa më shumë vaksina dhe ilaçe të gatshme për t’u përdorur, në mënyrë që të mund ta luftojmë shpërthimin herët me efikasitet maksimal.” /Gazeta Shneta/

 

The post Një klasë e re barnash mund të parandalojë variantet rezistente ndaj COVID-19, zbulon studimi i ri appeared first on Gazeta Shneta.