Gjilan.AL

G-Lan City

Ky është shkaktari i infeksionit mykotik që po përhapet me shpejtësi, sipas CDC

Candida auris është një nga kërpudhat shumë rezistente ndaj barnave që po përhapet nëpër objektet e kujdesit shëndetësor.

Njerëzit të cilët janë të sëmurë rëndë, kanë qëndrime të gjata ose të shpeshta në institucionet e kujdesit shëndetësor, ose kanë pajisje mjekësore invazive janë në rrezikun më të lartë për t’u infektuar me C. auris, shkruan Very Well Health përcjell Gazeta Shneta.

Candida auris (C. auris) është një kërpudhat e rrezikshme që po përhapet nëpër objektet e kujdesit shëndetësor me një “ritëm alarmues”, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Agjencia regjistroi gjithsej 4,041 raste të C. auris në vitin 2021, duke trefishuar numrin e rasteve nga një vit më parë.

C. auris është shpesh rezistent ndaj shumë barnave antifungale dhe mund të jetë sfiduese për t’u diagnostikuar, por nuk është ende një kërcënim për individët e shëndetshëm.

Sipas CDC, njerëzit që janë të imunokompromentuar, qëndrojnë në ambiente të kujdesit afatgjatë ose mbështeten në kateterë venoz qendror ose tubat e ushqimit janë në rrezikun më të lartë për t’u prekur nga një infeksion C. auris.

“Nuk ka vërtet asnjë provë që është në komunitet duke prekur njerëzit e shëndetshëm,” tha Dr. Richard R. Watkins, mjek i sëmundjeve infektive dhe profesor i mjekësisë së brendshme në Universitetin Mjekësor të Ohajos Verilindore.

Ndërsa rreziku i përhapjes në komunitet mbetet i ulët, C. auris është një kërpudhe vdekjeprurëse për pacientët që kanë qëndrime të gjata ose të shpeshta në institucionet e kujdesit shëndetësor.

Rreth 30-60% e pacientëve të infektuar me C. auris kanë vdekur, sipas të dhënave të kufizuara nga CDC.

Cilat janë simptomat e një infeksioni Candida Auris? Pse është e vështirë të diagnostikohet?

Temperatura dhe të dridhurat që nuk mund të lehtësohen me antibiotikë janë simptomat kryesore që lidhen me C. auris.

Megjithatë, duke qenë se shumica e pacientëve që marrin këtë infeksion janë tashmë shumë të sëmurë, është e vështirë të përcaktohet se cilat nga simptomat e tyre shkaktohen në të vërtetë nga infeksioni mykotik.

“Nuk mund ta diagnostikosh Candida auris vetëm me simptoma. Nuk ka asnjë shenjë apo simptomë specifike që një mjek mund të thotë, ‘ju e keni atë’”, tha Dr. Watkins.

Infeksionet C. auris zakonisht diagnostikohen me një test të kulturës së gjakut, i cili i lejon profesionistëve të përcaktojnë nëse baktere ose kërpudha të caktuara janë në gjak.

Por C. auris është më e vështirë për t’u identifikuar se llojet e tjera të Candida.

“Fillimisht, kur Candida auris hyri në sistemet tona të kujdesit shëndetësor, ishte e vështirë për t’u diagnostikuar sepse nuk ishte pjesë e testimit. Tani shumë nga laboratorët kanë teste diagnostikuese në dispozicion për të qenë në gjendje të përcaktojnë në mënyrë specifike nëse një infeksion i gjakut do të shkaktohej nga Candida auris,” tha Dr. Jeniel Nett, profesoreshë e asociuar e mjekësisë, mikrobiologjisë mjekësore dhe imunologjisë në Universitetin e Wisconsin-Madison.

Edhe nëse C. auris është identifikuar saktë, opsionet e trajtimit janë të kufizuara.

Dr. Nett tha se ajo po sheh afërsisht 90% rezistencë ndaj flukonazolit, një nga ilaçet më të zakonshme antifungale që përdoret në mjediset e kujdesit shëndetësor.

Medikamente të tjera janë në dispozicion, por shkencëtarët ende po mësojnë se si ta trajtojnë më së miri këtë infeksion pasi C. auris duket se po rritet me shpejtësi më rezistente ndaj trajtimeve antifungale.

“Ilaçet e pakta që mund të përdoren kanë toksicitet dhe efekte anësore më të larta se sa trajtimet e rregullta dhe për fat të keq, është shumë e rrallë, por ka pasur raste kur nuk ka ilaçe që funksionojnë në këtë drejtim”, tha Dr. Watkins. /Gazeta Shneta/

The post Ky është shkaktari i infeksionit mykotik që po përhapet me shpejtësi, sipas CDC appeared first on Gazeta Shneta.