Gjilan.AL

G-Lan City

Kjo simptomë mund të jetë sinjal për një problem të mundshëm me mëlçi, paralajmërojnë mjekët

Ekzistojnë disa organe në trupin tonë pa të cilat teknikisht mund të jetojmë, por mëlçia sigurisht nuk është një prej tyre.

Jo vetëm që është një nga organet më të mëdha në trupin tuaj, por është gjithashtu një nga më të rëndësishmit, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Fatkeqësisht, sëmundja e mëlçisë është një problem i zakonshëm për shumë njerëz në SHBA, me të dhënat më të fundit nga agjencia që tregojnë se kishte më shumë se 4.5 milionë të rritur në vend të diagnostikuar në vitin 2018 më një çrregullim të mëlçisë, shkruan burimi Best Life përcjell Gazeta Shneta.

Dhe shkalla e vdekjeve nga sëmundjet e mëlçisë gjithashtu është rritur me shpejtësi gjatë disa viteve të fundit.

Sipas WebMD, shkalla e vdekjeve nga cirroza – një lloj sëmundjeje e mëlçisë – u rrit me 65 përqind midis periudhave 1999 dhe 2016, ndërsa vdekjet nga kanceri i mëlçisë u dyfishuan gjatë kësaj periudhe kohore.

Ka disa lloje sëmundjesh që mund të lidhen me mëlçinë, gjë që e bën të vështirë të përcaktojë nëse jeni duke përjetuar probleme me këtë organ në veçanti.

Por ekspertët thonë se ekziston një simptomë e zakonshme e shumë formave të ndryshme të problemeve të mëlçisë.

Mënyra se si ushqeheni mund t’ju tregojë shumë për shëndetin tuaj.

Ushqimi i mirë është një faktor i rëndësishëm për të mbajtur veten të shëndetshëm dhe energjik.

Por ky veprim i përditshëm është gjithashtu një monitor i mirë i asaj gjëje tjetër që po ndodh në trupin tuaj.

Për gratë në të 40-at dhe 50-at e tyre, ndryshimet në shije gjatë ngrënies mund të jenë një tregues se ato po hyjnë në menopauzë.

Dhe për të gjithë, përjetimi i një shije metalike në gojë gjatë ngrënies mund të jetë një shenjë paralajmëruese se mund të keni demencë.

Por një simptomë që mund të vëreni në vaktin tuaj të ardhshëm ka lidhje të forta me mëlçinë.

Nëse e gjeni veten duke u interesuar gjithnjë e më pak për ushqimin, fajin mund ta ketë mëlçia juaj.

Dr. Dimitar Marinov, mjek me specializim në të ushqyerit dhe dietologjinë, thotë se humbja e oreksit është një nga “shenjat më të zakonshme” të shëndetit të dobët të mëlçisë ose dëmtimit të mëlçisë.

Sipas Medical News Today, oreksi i dobët është një simptomë e zakonshme që shihet në disa lloje të ndryshme të sëmundjeve të mëlçisë, duke përfshirë hepatitin, kancerin e mëlçisë, sëmundjen e mëlçisë yndyrore alkoolike dhe joalkoolike, cirrozën dhe dështimin e mëlçisë.

“Komplikacioni më i zakonshëm i mëlçisë që mund të ndodhë është hepatiti, një infeksion që e pengon mëlçinë tuaj të kryejë punën e saj. Në disa raste, është e vështirë të dihet se virusi është kontraktuar dhe kështu humbja e oreksit, vjellja dhe verdhëza janë çfarë i thotë praktikuesit të shikojë mëlçinë,”. /Gazeta Shneta/

The post Kjo simptomë mund të jetë sinjal për një problem të mundshëm me mëlçi, paralajmërojnë mjekët first appeared on .