Gjilan.AL

G-Lan City

Gjysma e botës do të jetë në mbipeshë deri në vitin 2035, parashikon Organizata Shëndetësore

Gjysma e botës do të jetë në mbipeshë deri në vitin 2035, paralajmëron një grup shëndetësor.

Federata Botërore e Obezitetit parashikon se mbi 4 miliardë njerëz do të jenë obezë nëse nuk zbatohen masat parandaluese, raportoi BBC News përcjell Gazeta Shneta.

Gjetjet tregojnë se normat e mbipeshës po rriten më shpejt tek fëmijët dhe se vendet me të ardhura të ulëta deri të mesme në Afrikë dhe Azi do të pësojnë ndryshimet më të mëdha.

Ato vende, shpjegon raporti, kanë preferenca dietike që priren drejt ushqimeve më të përpunuara, përveç rritjes së niveleve të sjelljes sedentare, politikave më të dobëta për furnizimin dhe marketingun e ushqimit. Gjithashtu mungojnë shërbimet shëndetësore.

“Qeveritë dhe politikëbërësit në mbarë botën duhet të bëjnë gjithçka që munden për të shmangur kalimin e kostove shëndetësore, sociale dhe ekonomike tek brezi i ri,” tha Prof. Louise Baur, presidente e Federatës Botërore të Obezitetit.

Rritja e normave të obezitetit në të gjithë globin parashikohet gjithashtu të kushtojë afërsisht 4 trilion dollarë në vit deri në vitin 2035.

Raporti gjithashtu pranon se ndikimi ekonomik i obezitetit “nuk është në asnjë mënyrë një reflektim i fajit ndaj njerëzve që jetojnë me obezitet”.

Të dhënat e publikuara në raport do të paraqiten në Kombet e Bashkuara javën e ardhshme. /Gazeta Shneta/

 

 

 

The post Gjysma e botës do të jetë në mbipeshë deri në vitin 2035, parashikon Organizata Shëndetësore appeared first on Gazeta Shneta.