Gjilan.AL

G-Lan City

Gjykatësi në Kolumbi e pyet ChatGPT-në se çfarë vendimi duhet të marrë

Një gjykatës në Kolumbi ka shkaktuar bujë duke pranuar se ka përdorur mjetin e inteligjencës artificiale ChatGPT, kur vendosi nëse sigurimi i një fëmije autik duhet të mbulojë të gjitha shpenzimet e trajtimit të tij mjekësor. Ai gjithashtu përdori precedent nga vendimet e mëparshme për të mbështetur vendimin e tij.

Juan Manuel Padilla, një gjykatës në qytetin Karaibe të Kartagjenës, arriti në përfundimin se të gjitha shpenzimet mjekësore dhe shpenzimet e transportit të fëmijës duhet të paguhen nga plani i tij mjekësor pasi prindërit e tij nuk mund t’i përballonin ato.

Teksa vetë gjykimi nuk shkaktoi shumë bujë, përfshirja e bisedave të Padillas me ChatGPT në vendim ka qenë më e diskutueshme.

Mes pyetjeve të Padillas me chatbot-in, dokumentet ligjore tregojnë se Padilla i kërkoi ChatGPT-së çështjen e saktë ligjore në fjalë: “A është i lirë një i mitur autik nga pagesa e tarifave për terapitë e tij?”.

Përgjigja e ChatGPT-së korrespondonte me vendimin përfundimtar të gjyqtarit: “Po, kjo është e saktë. Sipas rregulloreve në Kolumbi, të miturit e diagnostikuar me autizëm përjashtohen nga pagesa e tarifave për terapitë e tyre”.

Rasti ka ngritur një diskutim mbi përdorimin e AI në ligj dhe është kritikuar nga disa kolegë të Padillas.

Profesori Juan David Gutierrez i Universitetit Rosario ishte ndër ata që shprehën mosbesimin për pranimin e gjyqtarit.

Ai bëri thirrje për trajnim urgjent për gjyqtarët për “edukimin digjital”.

ChatGPT fshin tekstin nëpër internet për të gjeneruar përgjigje të informuara, por është treguar se jep përgjigje të ndryshme për të njëjtën pyetje. Intelegjenca artificiale gjithashtu sajon informacione me raste për të bërë gënjeshtra shpikëse dhe bindëse.

Padilla mbrojti përdorimin e tij të teknologjisë, duke sugjeruar se kjo mund ta bënte sistemin e fryrë ligjor të Kolumbisë më efikas. Gjykatësi përdori gjithashtu precedent nga vendimet e mëparshme për të mbështetur vendimin e tij.

Padilla tha se ChatGPT dhe programe të tjera të tilla mund të jenë të dobishme për të ”lehtësuar hartimin e teksteve, por jo me qëllimin e zëvendësimit të gjyqtarëve”.

Gjykatësi argumentoi se ChatGPT kryen shërbime të ofruara më parë nga një sekretar dhe e bëri këtë “në një mënyrë të organizuar, të thjeshtë dhe të strukturuar që mund të përmirësojë kohën e përgjigjes në sistemin e drejtësisë”.

Kolumbia miratoi një ligj në 2022 që sugjeron që avokatët publikë duhet të përdorin teknologji ku është e mundur për ta bërë punën e tyre më efikase.

Octavio Tejeiro, një gjyqtar në gjykatën supreme të Kolumbisë, tha se AI shkaktoi panik moral në ligj pasi njerëzit kishin frikë se robotët do të zëvendësonin gjyqtarët, por ai parashikoi se mjeti ndoshta së shpejti do të bëhej i pranuar dhe i zakonshëm.

“Sistemi i drejtësisë duhet të shfrytëzojë sa më shumë teknologjinë si mjet, por gjithmonë duke ndjekur etikën dhe duke marrë parasysh që administratori i drejtësisë është në fund të fundit një qenie njerëzore. Ai duhet parë si një instrument që i shërben gjyqtarit për të përmirësuar gjykimin e tij. Nuk mund të lejojmë që mjeti të bëhet më i rëndësishëm se personi”, tha Tejeiro.

Tejeiro tha se nuk kishte përdorur ChatGPT-në, por do të konsideronte përdorimin e tij në të ardhmen.

Vetë chatboti ishte më i shqetësuar për rolin e tij të ri në sistemin e drejtësisë.

“Gjyqtarët nuk duhet të përdorin ChatGPT-në kur vendosin për çështjet ligjore … Ai nuk është një zëvendësim për njohuritë, ekspertizën dhe gjykimin e një gjyqtari njerëzor,” iu përgjigj ai një pyetjeje nga Guardian.

“Gazetarët duhet të kenë kujdes kur përdorin citate të krijuara nga ChatGPT në artikujt e tyre,” shtoi roboti.

Platforma e sapolindur ka shkaktuar alarm javët e fundit, përfshirë shkollat, ku mësuesit kanë frikë se platforma e OpenAI mund të përdoret nga studentët për plagjiaturë.

The post Gjykatësi në Kolumbi e pyet ChatGPT-në se çfarë vendimi duhet të marrë appeared first on Klan Kosova.

[#item_full_content]