Gjilan.AL

G-Lan City

Dymbëdhjetë vende evropiane thyen rekorde temperaturash në vitin 2022

Dymbëdhjetë vende evropiane thyen rekordet mujore të temperaturave në vitin 2022, pasi kontinenti regjistroi verën më të nxehtë ndonjëherë, tregon analiza e re.

Nga 27 vende evropiane të analizuara nga Guardian, 12 regjistruan anomalinë e tyre më të lartë të temperaturës ndonjëherë, për të paktën një muaj në vitin 2022. Në secilin rast, anomalitë ishin më shumë se 1.9 gradë celsius mbi temperaturën mesatare të regjistruar midis vitit 1991 dhe 2020 për të paktën një muaj.

Shërbimi i BE-së për Ndryshimet Klimatike Copernicus (C3S) publikoi të martën të dhëna të reja që tregojnë se Evropa regjistroi vitin e dytë më të ngrohtë dhe verën më të nxehtë ndonjëherë.

Rritjet më të larta të temperaturave janë regjistruar në fund të verës, tetor dhe dhjetor. Në Austri, mesatarja gjatë tetorit 2022 ishte 3.3 gradë celsius më e ngrohtë se temperatura mesatare e tetorit e regjistruar midis vitit 1991 dhe 2020. Franca dhe Sllovenia gjithashtu regjistruan anomali të temperaturës prej 3 gradë ose më shumë atë muaj. Kroacia dhe Greqia përjetuan të dyja 3 gradë rritje në dhjetor, përcjell Klankosova.tv

Italia ishte më e ngrohtë se mesatarja për gati të gjithë muajt, përveç dy muajve të vitit. Ky vend regjistroi anomalinë e tij më të lartë të temperaturës mujore për tre muaj të ndryshëm, në maj, tetor dhe dhjetor. Spanja dhe Portugalia thyen rekordet për anomali mujore në tre raste të ndryshme.viti

Evropa veriore dhe perëndimore përjetuan valë të nxehta të zgjatura dhe intensive gjatë vitit. Pjesa më e madhe e kontinentit duroi thatësirën dhe emetimet e zjarreve të verës ishin në nivelin më të lartë për 15 vjet.

Temperatura mesatare globale në vitin 2022 ishte 1.2 gradë celsius më e lartë se mesatarja gjatë periudhës së referencës 1850-1900.

The post Dymbëdhjetë vende evropiane thyen rekorde temperaturash në vitin 2022 appeared first on Klan Kosova.

[#item_full_content]