Gjilan.AL

G-Lan City

Aerofobia: Si të menaxhoni frikën nga fluturimi me avion

Nëse keni frikë nga fluturimi, thjesht planifikimi i udhëtimit me avion muaj më parë mund të shkaktojë shqetësim.

E njohur me disa emra (aerofobia, fobia e fluturimit, ankthi i fluturimit dhe aviofobia), frika nga fluturimi mund të shkaktojë ankth të rëndë, shkruan burimi Health News përcjell Gazeta Shneta.

Identifikimi i nxitësve paraprakisht mund të ndihmojë në zvogëlimin e shqetësimit që mund të shkaktojë udhëtimi me aeroplan ose forma të tjera të udhëtimit ajror.

Frika nga fluturimi konsiderohet një çrregullim ankthi.

Përmendja më e hershme e “aero-neurozës” ishte gjatë Luftës së Parë Botërore, kur personeli i fluturimit përjetoi ankth fluturimi. Në vitet 1950, me komercializimin e fluturimeve, kjo temë u shfaq përsëri. Në vitet e 70-ta, qasjet e sjelljes dhe njohëse trajtuan frikën e fluturimit.

Frika nga fluturimi zakonisht nuk buron nga një shkak specifik, por nga ideja e një kërcënimi të mundshëm nga çdo fazë e procesit të fluturimit. Një person me këtë lloj frike mund të vuajë tashmë dhe nga fobi të tjera, të tilla si:

– Klaustrofobia (frika nga mbyllja);

– Agorafobia (frika nga ndjenja e bllokimit dhe e pafuqisë);

– Akrofobia (frika nga lartësitë);

Revista Frontiers in Psychology, raporton se deri në 59% e individëve me një fobi specifike të fluturimit do të plotësojnë kriteret për një çrregullim tjetër ankthi gjatë jetës së tyre.

Çdo fazë e fluturimit, nga planifikimi fillestar deri në uljen përfundimtare të udhëtimit, mund të shkaktojë simptoma ankthi dhe frike, si rrahje të shpejta të zemrës, gulçim, nauze ose të vjella.

Në varësi të ashpërsisë së shenjave dhe simptomave të përshkruara, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë këshillimin me një psikoterapist.

Terapitë që ofrohen më së shpeshti për aerofobinë përbëhen nga terapia kognitive e sjelljes (CBT), terapia e ekspozimit, medikamentet ose një kombinim trajtimesh.

Këshilla për të kapërcyer frikën nga fluturimi:

– Jepini vetes kohë. Ridrejtoni mendimet tuaja. Pranoni se jeni të sigurt dhe nuk ka asnjë rrezik të menjëhershëm. Ju jeni në komandë të mendimeve tuaja.

– Njihni shkaktarët tuaj. Përdorni mjete dhe këshilla përballuese për të ndihmuar në pakësimin e frikës.

– Përqendrohuni në frymëmarrjen tuaj. Merrni frymëmarrje të ngadalta, të lehta dhe të thella.

– Bëni diçka që ju pëlqen. Lexoni një libër ose dëgjoni muzikë.

– Fluturoni më shpesh. Sa më shumë të jeni të ekspozuar ndaj fluturimit, aq më mirë do të jeni në udhëtimet me avion. /Gazeta Shneta/

 

The post Aerofobia: Si të menaxhoni frikën nga fluturimi me avion appeared first on Gazeta Shneta.